tisdag 5 januari 2016

Frågor med svar.

På marknaden, nya teorier, filosofier, tillvägagångssätt och metoder, behöver ju inte vara så nya generellt, eftersom det tar ett tag att få fram en metod att släppa på marknaden.

Hovterapi och att vara Hovverkare med speciella kunskaper inom TCM och funktionalitet är nytt på marknaden. Ungefär 8 år. Som utbildning är det ungefär 1 år.

Som teori och som metod, har Hovterapin arbetats fram ungefär sedan sent 90 - tal.

Jag har haft svårt för att utföra det praktiska jobbet själv, då jag har skadat min rygg för många gånger genom mitt jobb som ryttare.

Det har inneburit att jag fått be andra om hjälp i många år, men hela tiden har jag verkat lite här och där för att på så vis underhålla mina praktiska färdigheter.

I ca: 8 år har jag hjälpt andras hästar med hovar.

I ca: 17 - 18 år, har jag studerat hovar och dess funktion. Ofta med hjälp av någon som redan jobbar med hovar, på olika sätt. Hovslagare med olika inriktningar.

När jag nu släppte utbildningen, 2015, så visste jag att det var dags att tillföra något som jag vet är en stor pusselbit som saknas för de som jobbar med hovar.

Det kan låta lite högtravande men jag vet, och de som tagit del av och förstått metoden vet, att detta är just så. En saknad pusselbit.

Jag har fått lite frågor som jag svarat på och som jag publicerar här:


* Varför tror du att du skulle kunna komma med nåt nytt. Så jävla löjligt!

Svar: Hej J! Vad kul att du intresserar dig för Hovterapi. Om du vill ringer jag gärna upp och berättar om vad jag jobbar med. Hovterapi är kanske inte nytt, men det är tillräckligt nytt för att skapa misstro har jag förstått. Vill du att jag ska ringa så sms mig tid när det passar dig bäst!
VH/Carola

* Hej Carola, jag har förstått att du slängt ut en metod nu som går ut på att såga i hovar. Varför det? Räcker det inte med att du lurar folk att det går att prata med djuren?

Svar: Hej Annika! Vad kul att du intresserar dig så mycket för mitt arbete att du hängt med i så många år!
Att ha en kontakt med sina djur är något jag absolut tror på att man har. Om man vill. Hade du någon specifik fråga om Hovterapi? Jag ringer dig gärna och berättar mer. Jag har absolut gått ut och marknadsfört min metod nu, äntligen, efter så många års arbete med den. Det känns jättekul. Tack för att du uppmärksammar mig och mitt jobb!
VH/Carola 

* Vad tror du att du ska uppnå med en så kallad ny terapi som alla andra redan gör och kan? Verka hovar är inget nytt vet du. Och du är väl ingen hovslagare eller?

Svar: Hej P. Jag blir så otroligt glad av ditt pm, där du beskriver att Hovterapi redan utförs av flera. Nu får du hjälpa mig här, kan du snälla länka till dom för ett av mina huvudintressen är samarbete och nätverkande, så snälla sätt mig i kontakt med dom!
Nej hovslagare är jag inte, helt rätt, jag är usel på att smida järn. Jag vågar inte ens hålla i något nära en eld.
Att verka hovar däremot är jag specialist på. Så var det något du undrade över gällande Hovform eller verkning så berättar jag gärna mer!
VH/Carola

*Vad menar du med att hovformen kan ändras? Har inte alla hästar redan en form som dom ska ha?

Svar: Tack snälla Pernilla för en så vettig frågeställning! Jag blir så glad när jag får lägga min tid på att kommunicera med människor som faktiskt är intresserade :-)

Såhär tänker jag, svara gärna vad du tänker efter mitt svar!
- Alla hästar har en form, men inte nödvändigtvis den mest funktionella formen. I mitt sätt att tänka (Och säkert många fler) innebär en god hovform att den återställs till den form som det var tänkt från början att den skulle ha. Olika effekter genom livet kan dock påverka hoven. Såsom människans hand, (Verkning) Svamp, Röta, Håligheter, Sprickor, mm.

En funktionell hov har återtagit sin ursprungliga form. Hur man mäter ut detta är en metod i metoden, lite bättre beskrivet här: Lindvinkeln

Så, mitt svar på din fråga blir att alla hästar har en form men inte alltid den form som hästen var tänkt att ha från början. Och detta kan Hovterapi hjälpa till med. Hovens form kan alltså ändras och bli mer funktionell.
Återkom gärna om du är mer intresserad!
VH/Carola

* Jag har sett att du lägger ut bilder med streck på hovar. Varför ritar du på hästen? Jag har aldrig sett någon göra så innan och då har jag sett många snygga hovar kan jag lova dig.

Svar: Hej G. Och tack för en jättebra frågeställning! Jag blir så glad över vettiga frågor som kan ge uppkomst till fina diskussioner för intresset för hovar är ju så stort och vi vill ju alla förstå vad som är bäst för hästen. :-)

Först vill jag svara dig att alla snygga hovar är inte nödvändigtvis funktionella eller passar ens hästen. En för ögat snygg hov kan till och med göra ont för hästen. Om detta kan du läsa mer här:
(Hoppas det är ok att jag infogar en länk bara)


Vad det gäller de ritade sträcken på hovarna är det en metod för att få fram mitten på hoven så att verkningen kan ske utifrån målsättningen att få lika mycket hov på var sida mitten. 
För att få fram mitten och var överrullningen ligger (Den ursprungliga alltså) så ritar Hovterapeuten mellan olika markörer. 

De olika färgerna på strecken är som ett språk mellan oss Hovterapeuter. När vi publicerar bilder kan vi genast se var i processen den som publicerat bilden är, genom att läsa in det från de olika färgerna. Tex: så är rött den första färgen, innan vi ens börjat verka, första gången.

Det är tänkt som ett pedagogiskt sätt för Hovterapeuter sinsemellan att utbyta erfarenheter och kan såklart förvirra någon som inte vet vad det handlar om. En hov blir såklart inte funktionell av några sträck. 

Om du vill kan du läsa mer om detta här: Lindvinkeln

Hoppas du känner att du fått svar.

Mvh/Carola

Svar på mitt svar till G:

* Tack Carola, det var verkligen intressant. Det med snygga hovar ska jag tänka lite till på. Nu fick du mig att fundera på mina egna hästar. Tack igen för ett utförligt svar som jag inte väntat mig. Vi hörs nog igen :)

/Gunilla K.

* Hej! Jag läser med stor förundran att man kan utbilda sig till terapeut på hovar. Hur går det till? Jag menar inget illa men undrar verkligen, är det inte bara hovslagare som ska sköta hovar?
Och en annan fråga när jag ändå skriver till dig, om det är så att jag blir intresserad, kommer du ut och verkar i så fall?

Svar: Hej T. Det var kul att få så bra frågor för det innebär att jag får berätta lite om mitt system :-)
Terapi på hovar är i förebyggande syfte. Det som särskiljer Hovterapeuten från andra Hovverkare är kunskapen om helheten. Hela hästen tas in i en bild när man analyserar hovarna.

Alla 4 hovar har olika delar som representerar olika delar uppe i hästkroppen. Kanske har du hört talas om Zonterapi!?
Just Zonterapi är en stor del av Hovterapeutens jobb, men istället för på människans fötter är det på hästen. Så egentligen var det så enkelt från början när jag bestämde mig för namnet på detta specifika yrke. Hovterapi.

Hovterapeuten kan se kopplingar mellan olika effekter i hoven (Hål, sprickor, svamp, mm) och härröra detta till olika symptom uppe i kroppen. Detta i sin tur kan vara en hjälp när Hovterapeuten ska hjälpa hästägaren vidare. Vi utför alltså ingen terapi på hoven men det kan uppstå terapeutiska processer när balans i hoven inträder.

Hovterapeuten lär sig att verka hästen så att den får tillbaka den ursprungliga balansen i den mån det är möjligt. Vilket gör att alla delar i hästen kan återfå balans.

Jag skriver "kan" för Hovterapeuten är såklart ingen undergörare. Alla yrkeskategorier lyder under lag och det är endast hovar utan sjukdomssymptom vi jobbar med. 

Så för att svara på din fråga. Den terapeutiska delen av processen är egentligen den balans som uppstår när en helt vanlig verkning av hovar gör så att hästen återfår lite eller mycket av sin ursprungliga balans.

Om det bara är hovslagare som ska sköta hovar? Hovar som ska ha skor måste en hovslagare sköta. Hovar som ska verkas men inte skos kan andra yrkeskategorier hjälpa till med. Hovverkare av olika slag finns.

Beroende på var du bor kan jag eller någon i Hovterapiteamet stå till tjänst för en första analys som kan leda till en verkning.

VH/Carola Lind








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar